Er op uit

Omgeving
Parc le Duc ligt in het departement Hérault, centraal in de Languedoc middenin het zuiden van Frankrijk, een oase van rust, ruimte en cultuur. In de directe omgeving vind je heuvels en laaggebergte met als top de Pic St. Loup (658 meter). Deze berg kun je beklimmen. Bovenaan de top staat een groot kruis en kun je genieten van een prachtig uitzicht.

Zon, zee en strand
Op 30 minuten rijden via de autoroute A709 liggen de zonovergoten witte zandstranden van de Middellandse Zee bij de badplaatsen Palavas-les Flots, Carnon-Plage en La Grande Motte. Na het uitwaaien op het strand kom je langs het nieuwe winkelcentrum Centre Odysseum in Montpellier. Hier vind je naast Ikea en Decathlon een groot aantal vestigingen van Franse winkelketens.

Steden en dorpen
Op een half uur rijden van Parc le Duc ligt de eeuwenoude, maar moderne universiteitsstad Montpellier. Hier vullen historie, cultuur en gastronomie elkaar perfect aan.
Op ongeveer 20 km afstand van Parc le Duc ligt de plaats Sommières, een oud middeleeuws stadje met straatjes met arcadebogen. Op zaterdagochtend is er een grote streekmarkt en in de buurt van deze markt is ook elke zaterdag een rommelmarkt.
Een andere schitterende plaats is St.Guilhem-le-Désert aan de Gorges de l`Hérault. Ten zuiden van St. Guilhem is een schitterend uitzicht over deze Gorges vanaf de Pont de Diable, met een plan d`eau om te zwemmen en te zonnen. Kleinere typisch Franse dorpjes in de omgeving zijn Sauve, St. Jean-de-Buèges, St. Martin de Londres en St.Hippolyte-du-Fort.
Verder weg vinden we interessante plaatsen als Anduze, onder meer bekend om zijn bamboebossen (een aanrader), Aigues-Mortes, een volledig ommuurd stadje aan de rand van de Camarque, Uzès, met een zeer grote en drukke markt op zaterdagochtend, Pont-du-Gard, met een groot en indrukwekkend Romeins Aquaduct, Nîmes, met veel gebouwen uit de Romeinse tijd zoals de beroemde Arena.

Grotten
Het Parc National des Cevennes is beroemd om zijn grotten. In onze omgeving vind je de Grotte des Demoiselles (vlakbij Ganges) en de Grotte de Clamouse (bij St.Guilhem-le-Désert).
Een interessante oude open kalksteenafgraving met leuke wandel- en picknickmogelijkheid vind je in Junas, een klein plaatsje even voorbij Sommières.

Wildwatervaren of zwemmen in de Hérault
Verhuur van kano’s is mogelijk op diverse plekken langs de Hérault. Bij Laroque, iets ten zuiden van Ganges, is ook een klein leuk plekje om te zwemmen. De mooiste plek om te zwemmen, ook voor gezinnen met kinderen en om kano`s in stroomversnellingen te bekijken, is echter ten zuiden van St. Bauzille de Putois aan de Hérault. Iets verder weg maar wel indrukwekkend is de rivier de Vis met zijn Gorges de La Vis en zijn grote waterval bij St. Laurent le Minier waar het mooi is om te zitten en te zwemmen. Aan het eind van de Gorges vind je de beroemde Cirque de Navacelles.

Wandelen
De bossen en wijngaarden rond het park zijn toegankelijk voor wandelaars. Bewegwijzerde wandelingen zijn er beperkt. Maar met google maps zijn leuke wandelingen te ontdekken van 0,5 tot 1,5 uur. Met de wandelapps als Komoot  worden er diverse wandelingen in de omgeving beschreven. Aan te bevelen is de uitdagende wandeling van 2,5 uur naar de 658 m hoger berg Pic Saint Loup met een hoogteverschil van 320 m.

Fietsen
Vanaf het park zijn er diverse mogelijkheden van fietsroutes. Deze duren ongeveer tussen de 30 en 70 minuten. De routes zijn soms gemarkeerd met een blauwe stip. Met een fiets met voldoende versnellingen zijn vanaf het park een paar niet te zware fietstochten te maken over mooie rustige wegen naar Quissac, St. Matthieu-de-Treviers en Corconne. Voor wat langere bergtochten met een e-bike of racefiets fiets je eerst naar Ganges (op 40 km van het park), St.Hippolyte-du-Fort, (op 28 km), of Anduze (op 30 km) en rijd je vandaar het gebergte van de Cevennen in.  Een leuke tocht is het fietsrondje naar St. Martin-de-Londres via Lauret of Claret met de optie om voor de Pic St Loup terug te fietsen (50 km), of achter langs via Cazevieille/St-Jean-de-Cuculles (60 km).

Wil je gaan voor de echte hoge cols? Dan is het verstandig de auto te parkeren in Ganges (40 km), Pont-d’Hérault (50 km) of Le Vigan (50 km). Van daaruit beklim je diverse cols de Mont Aigoual tot een hoogte van 1567 meter! De mooiste route, ook voor een autotocht, is vanaf Pont-d`Hérault. Een bekende klassieker voor wielrenners is de ronde van Mont Aigoual (tussen Anduze en de Mont Aigoual) waar Tim Krabbé zijn bekende boekje “De Renner” over schreef.
Verder leent het gebied zich uitstekend om te wandelen, fietsen, paardrijden, deltavliegen, zweefvliegen, golfen en grotten bezoeken.

Op een half uur rijden van het park vind je in de omgeving van Sommieres het avonturenpark en boomklimparcours Le Roc de Massereau.
Voor een compleet overzicht van de mogelijkheden zijn er folders en brochures beschikbaar bij de receptie van het park.

Kijk voor meer informatie over de omgeving en activiteiten:

Office de Tourisme Saint-Guilhem-le-Désert Vallée de l’Hérault (saintguilhem-valleeherault.fr)

www.hhoff.nl/parcleduc
www.tourisme-picsaintloup.fr
www.restaurantparcleduc.com
www.rocdemassereau.com